Sebastian Cociuba

Sebastian Cociuba

Project Manager

Un proiect sau o provocare profesională nouă? “Da, de ce nu?!” ar spune Sebi. Deschiderea către nou, către a învăța și experimenta lucruri noi i-a adus un parcurs profesional frumos și o evoluție continuă. A început ca și inginer proiectant în echipa de design, a urmat apoi rolul de Șef atelier prototipuri, pentru ca apoi sa spună da, unui domeniu nou pentru el – project management. Vă invităm să aflați mai multe în rândurile de mai jos.

Care este povestea ta la Bilstein? Poveștește-ne despre începuturile carierei tale aici și cum ai progresat de-a lungul anilor.

Am început colaborarea cu Bilstein în anul 2012. Am ajuns sa lucrez aici printr-o conjunctură norocoasă. Eram într-o etapă a carierei mele în care nu mă gândeam să fac o schimbare, eram chiar în concediu când am primit un telefon și o invitație la interviu la Bilstein. Când am revenit în țară am acceptat invitația la interviu pentru un post de CAD Design OE (original equipment), pentru echipa din Germania. Interviul a fost relaxat, a mai urmat și un al doilea, însă pentru că nu cunoșteam limba germană mi s-a propus un alt post din zona de design. Am acceptat și m-am alăturat echipei de design, unde am avut foarte, foarte multe de învățat. Fiind foarte activ și  deschis către proiecte și provocări noi pe care le-am dus la capăt cu bine, am prins încredere tot mai mare în mine și abilitățile mele dar am câștigat și încrederea celorlalți. Am avut de asemenea o oportunitate de a lucra în Gemania, Ennepetal, însa am decis ca nu este pentru mine, preferând sa rămân în echipa de design, în Sibiu.

Am avut sanșa de a vizita Bilstein și în Statele Unite – plantul din Poway, California, într-o delegație pentru formare profesională. Acolo am învățat multe lucruri noi și experimentat un mod de lucru diferit și o mentalitate deschisă.

Peste un timp, am aplicat pentru poziția de Coordonator Atelier Prototipuri și am reușit să obțin acest rol. Mi-a plăcut foarte mult și am lucrat foarte bine cu echipele din producție. Când a demarat construcția fabricii Sibiu 2, m-am implicat în designul atelierului de prototipuri. După lansarea noii fabrici, am lucrat în ambele ateliere, ulterior am rămas doar în Plant Sibiu 2.  

Când ai început lucrul în cadrul departamentului Project Management? Cum ai simțit susținerea echipei?

În 2018, cu o zi înainte de a pleca în concediu, am primit propunerea de a mă transfera în echipa de project management. Pentru ca sunt spontan și deshis către oportunitățile care îmi apar în cale, am răspuns “da”. Acum lucrez pe proietul MRA2 ca și project manager. Tranziția a fost ușoară din punct de vedere colegial. Echipa m-a primit foarte bine. Îmi cunoșteam colegii din proiecte anterioare și m-am integrat rapid. Însă, am în continuare de invățat și aprofundat tot ceea ce înseamnă managementul strategic de proiect.

Ce iți place la Bilstein? Cum iți vezi cariera mai departe?

Întotdeauna am avut parte de acțiune și dinamism. Nu-mi place să aștept, să mă uit la ceas în așteptarea orei de final de program. Îmi place sa lucrez în echipe și proiecte interesante și să mă implic. Dinamismul companiei îmi place cel mai mult și nu mă gândesc încă la următorul pas pentru ca simt că sunt încă în creștere în rolul actual. Îmi doresc să mă dezvolt mai departe aici, să acumulez în continuare cunoștințe, experiență și să mă perfecționez.

Povestește-ne o întâmplare dragă sau o realizare de care ești mândru.

Am multe amintiri dragi. Iar realizările mele sunt realizări de echipă și nu-mi pot asuma întregul merit. Unde simt că mi-am pus amprenta este designul atelierul de prototipuri din Plant Sibiu 2. Bineînteles împreună cu echipa și cu Facility Manager.

Un sfat pe care l-ai oferi angajaților și colegilor noi?

Perseverență și perseverență. Pasiune pentru ceea ce fac și să nu se teamă de provocări și dificultăți. Mult succes!