Raluca Crețu

Raluca Crețu

HR Manager

Raluca este HR Manager în cadrul thyssenkrupp Bilstein Sibiu din anul 2011. Au fost nouă ani de creștere, proiecte frumoase și provocări, timp în care compania a crescut de la aproximativ 400 angajați la peste 1000 angajați și de la un punct de lucru la trei sedii în Sibiu. Dar niciunul dintre acești nouă ani nu a fost mai complex decât actualul. Raluca a avut amabilitatea de a ne raspunde la câteva întrebări.

Anul 2020 a început calm, cu proiecte de actualizare a proceselor de resurse umane, focus pe îmbunătățire și dezvoltarea echipei și a fost deturnat, inițial într-un ritm lent iar apoi din ce în ce mai abrupt de pandemia Covid-19. Ce a însemnat acest lucru pentru tine și echipa ta?

A însemnat o provocare fără precedent. Nimeni nu a fost pregatit sau a anticipat o asemenea situație. A fost, și este în continuare, o muncă extraordinar de mare depusă de către departamentul resurse umane, un efort la fel de mare depus de echipa de management pentru protejarea sănătății echipei și securizarea locurilor de muncă. A însemnat proiecte amânate sau reconfigurate, incertitudine dar și speranță și coeziune.

thyssenkrupp Bilstein Sibiu și-a propus ca în primul rând, toți angajații să își păstreze starea de sănătate (implementând o serie de măsuri de prevenție) și apoi, securizarea locurilor de muncă pe o perioadă cât mai extinsă. Cum s-a mobilizat compania și cum a raspuns schimbărilor implementate?

În fiecare zi, uneori de mai multe ori pe zi, se analizează și evaluează situația furnizorilor, a comenzilor, a componenței echipelor și a stării de sănătate a angajaților. Sunt decizii pe care trebuie să le iei pentru protecția majorității. Decizii deloc ușoare. De la o zi la alta, de la o situație nouă la alta, ajungi să te obișnuiești cu rutina zilnică a verificarilor, a modificărilor legislative, a evaluării riscurilor. Am facut împreună tot ce ne-a stat în putință pentru a avea grjă de sănătatea noastră, pentru a putea produce în continuare astfel încât să ne putem păstra cu toții locurile de muncă. Întreaga noastră echipă a reacționat exemplar, cu înțelegere, maturitate și responsabilitate. 2020 a fost cel mai dificil an de până acum iar provocările continuă.

Departamentele de resurse umane (și nu numai) sunt în prima linie a schimbarilor legislative și de protecția muncii pe care companiile trebuie să le facă. Cum colaborează comunitatea de HR în Sibiu?

Sunt câteva companii locale, cu care am dezvoltat o relație bună iar împreună am avut ocazia de a schimba impresii, idei, măsuri de prevenție implementate.

Ce sfat ai da managerilor de echipe în această perioadă?

Cuvintele cheie sunt transparență și comunicare, să le ofere informații reale, corecte, actuale. Să existe o comunicare permanentă între ei și echipă, să fie aproape de oameni.  În acest mod vor oferi încredere și vor transmite încredere. Chiar dacă nu știm toate răspunsurile, este normal. În ianuarie, cu toate că aveam informații despre situația din China, nimeni nu s-a gândit că lucrurile vor lua o asemenea amploare și vor avea acest impact. Repornirea economiei va avea loc treptat, greoi, cu volume diminuate în perioada urmatoare.

Care este primul lucru pe care îl vei face în Bilstein după ce vom fi trecut cu bine de aceste luni dificile?

Zacusca party! Devine o tradiție la Bilstein. Îmi doresc o petrecere în echipă, binemeritată!

Ești din 2011 in companie. Ce te-a motivat să rămâi la Bilstein toți acești ani?

Oamenii de aici, oamenii pe care i-am întâlnit. Se vede că le pasă, sunt implicați. Se vede că merg toți în aceeași direcție. Drept dovadă, toată creșterea noastră și toate realizările. M-am dezvoltat ca om de resurse umane în cadrul Bilstein, experiența mea anterioară fiind în zona de contabilitate și salarizare. Cred că atitudinea a fost mult mai importantă decât experiența. Mi-am dorit să învăț și am primit susținerea necesară, iar rezultatele s-au văzut.

O amintire de care îți amintești cu drag?

Sunt foarte multe momente, dar mi-a rămas foarte dragă o amintire cu echipa. O întâlnire de socializare, o seară liniștită, atât de multă bună dispoziție, râsete și bucuria de a fi împreună. Este cea mai mare satifacție, echipa de resurse umane pe care am reușit să o construim.

Cum vezi cariera ta mai departe la Bilstein?

În același spririt al colaborării. Sunt sigură că “totul va fi bine”, vom depași și aceste momente complicate și ne vom relua creșterea, proiectele, îmbunătăți modul de lucru pentru a ne bucura împreuna de spiritul de #bilsteiner. Mereu inovator, mereu ieșind mai puternic din încercări.

Iar la final, cum îți place să îți petreci timpul după orele de program?

Pentru mine grădinăritul este o relaxare. Sunt norocoasă să am o mică gradină și să am natura aproape, să pot ieși în drumeții în pădure, să petrec timp împreună cu familia și fetița mea.