Radu Stan

Radu Stan

Logistician Gestiune Flux

Pasiunea și seriozitatea își spun cuvântul! Radu este key user SAP și face parte din echipa Bilstein de 8 ani. El ne povestește despre experiențele și provocările sale din departamentul de logistică și ce presupune să planifici o producție cu succes!

În ce an ați început activitatea la Bilstein? Care era rolul dumneavoastră atunci și care a fost parcursul profesional în Bilstein, până în prezent?

 La începutul anului 2014 lucram în departamentul logistic al unei alte companii mari din domeniul producției de componente pentru industria auto însă doream să fac o schimbare. În cercul de cunoscuți am aflat că exista un post de logistician la Bilstein și am hotărât să aplic. Debutul în Bilstein a fost în martie 2014 ca planificator producție pe linia OBIL, alăturându-mă unei echipe logistice serioase, experimentate și foarte bine sudate. Mi-am dat de la bun început silința să învăț partea tehnică a proceselor și să înțeleg provocările cu care se confruntă colegii. Știam că pentru a-mi exercita corect rolul de suport atribuit trebuie să fiu o bună parte din timp alături de producție.

Beneficiind între timp din partea companiei și de un curs de perfecționare în planificarea producției și demonstrând atât prin rezultatele muncii mele altături de echipa OBIL cât și prin implicare și dorință de a accepta provocări noi, mi-a fost oferită șansa de a mă alătura la jumătatea anului 2016 ca planificator producție echipei responsabile de lansarea proiectului OE – Jaguar Land Rover. Am cunoscut provocări de la activități de pregătire și optimizare a proceselor logistice în perioada de pre-serie la planificarea propriu-zisă a liniilor JLR odată intrată producția în serie.

Anul 2017 a venit cu participarea mea activă la relocarea în mai multe etape a liniilor JLR în Plant Sibiu 2 și la optimizarea necesară adaptării sistemului SAP pe modulele logistice pentru noua fabrică.  Am rămas ca planificator producție alături de echipa JLR până la sfârșitul anului 2019, fiind numit din partea departamentului logistic să mă alătur și echipei de implementare a MES-ului, un sistem informatic menit să colecteze datele de producție prin raportarea directă de către operatori și săle transmită către SAP.

Odată stabilizat procesul de planificare a producției pe linia JLR am început să îmi doresc o nouă provocare. Acumulând experiență în planificarea producției și cunoscând din ce în ce mai bine procesele și sistemele electronice de planificare (SAP, MES) mi-am dat seama că aș putea susține colegii noi în procesul de acomodare și de învățare. Dorința mea a rezonat cu cea a superiorilor și începând cu toamna anului 2019 din rolul de key user SAP pentru Plant Sibiu 2 asigur suport și traininguri echipei de planificare a producției, particip la îmbunătățirea proceselor ghidate prin sisteme ERP și dezvolt proceduri și instrucțiuni de lucru noi.

Mi-am dorit întotdeauna să devin un bun specialist în ceea ce fac, să acumulez în mod continuu cunoștințe noi, să dau curs provocărilor noi și sunt sigur că povestea mea în Bilstein nu se încheie aici.

 

Descrieți în cateva cuvinte Bilstein “atunci” și Bilstein “acum.

 Acum 8 ani când m-am alăturat echipei Bilstein exista doar fabrica de pe Henri Coandă. Activitatea la momentul respectiv era axată pe producția de componente pentru amortizoare și de amortizoare after market care urmau a fi livrate către alte fabrici sau depozite din concern. Se vorbea încă de atunci despre proiecte ambițioase, investiții, modernizare, extindere…și nu au fost doar vorbe. Între timp compania a cunoscut o dinamică fantastică cu o creștere constantă an de an, chiar dacă în ultimii doi ani ne-am confruntat cu limitele date de Covid sau de criza semiconductorilor care a afectat întreaga industrie automotive. Îmi amintesc că în 2014 erau în jur de 500-600 angajați. Acum compania își desfășoară activitatea în 3 fabrici cu un numar de peste 1000 de angajați. Producem amortizoare pentru giganți din industria auto: Daimler, JLR, Porsche, BMW și lista va continua în mod cert.

 

Povestiți-ne o întâmplare deosebită de care vă amintiți cu drag sau o realizare de care sunteți în mod desosebit mândru.

 Au existat de-a lungul anilor foarte multe momente frumoase dar și numeroase provocări. Îmi amintesc cu plăcere și deosebită mândrie de perioada relocării liniei JLR în PSIB2 la sfârșitul anului 2017. Practic acest proiect a fost obiectul primelor livrări de amortizoare din PSIB2. Am fost încântat de încrederea care mi-a fost acordată să fac posibilă din perspectiva planificării producției relocarea liniei JLR, deja intrată de un an în serie, în condiții optime alături de o echipă tânără și entuziastă.

 

În toți acești ani, ce ați apreciat cel mai mult la Bilstein? Ce v-a plăcut și motivat să rămâneți?

 În primul rând echipa. Încă de la angajare am simțit o atmosferă familială, am simțit că locul meu este aici. Am primit sprijin în tot acest timp ori de câte ori am avut nevoie. Am avut în jurul meu oameni de la care am avut ce învăța și de la care învăț în continuare.

Orice job aduce cu sine momente mai grele dar la sfârșitul zilei trebuie sa fii mulțumit că ai dat totul făcând în același timp ceea ce îți place. Nu puține au fost momentele în Bilstein în care am simțit aprecierea eforturilor depuse.

 

Un sfat pe care l-ați oferi colegilor noi, indiferent de departamentul sau echipa căreia i se alătura?

 Le recomand să pună pasiune și seriozitate în ceea ce fac. Nu doar că totul devine astfel mai ușor dar și satisfacțiile sunt pe măsură. De asemenea le sugerez să iasă din zona de confort și să fie deschiși la provocări. Fiecare provocare noua este o lecție din care au doar de învățat. Și nu în ultimul rând îî sfătuiesc să apeleze în procesul de învățare la colegii mai vechi. În felul acesta își vor asigura succesul.