Daniel Micu

Daniel Micu

Șef Secție - Operațiuni

Daniel Micu este Șef de Secție în cadrul Bilstein iar parcursul său profesional din ultimii 13 ani este dovada clară că „se poate”. Se poate să iți construiești o carieră frumoasă pornind de la funcția de operator în producție. Se poate să îți finalizezi studiile superioare în timp ce ai un program solicitant la serviciu. Se poate să construiești relații autentice, de încredere și colaborare atunci când toată lumea lucrează pentru un obiectiv comun. Se poate să construiești cu răbdare, cu un plan bun și cu focus pe rezultate o versiune mai bună a ta în fiecare zi.   Cum „se poate” mai exact? Vă invităm să citiți mai multe în rândurile de mai jos!

În ce an ați început activitatea la Bilstein? Care era rolul dumneavoastră atunci și care a fost parcursul profesional în Bilstein, până în prezent?

Să începem cu începutul… m-am angajat la Bilstein în 22.08.2007 din pură întâmplare. Un văr de-al meu a avut ideea să ne angajăm și cum eram de nedespărțit, am aplicat, am participat la interviuri și am fost selectați. Pentru aproximativ un an și jumatate am lucrat ca și operator producție pe o linie care producea amortizoare pentru mașinile Smart Forfour. Apoi, m-am transferat pe o altă linie, divizia after market, tot ca și operator producție. Acolo am lucrat pe toate posturile și stațiile, de la montaj final la sudură și așa mai departe. În tot acest timp aveam și un proiect personal, finalizarea studiilor superioare. A fost un drum anevoios și dificil pentru că lucram uneori în trei schimburi iar după tura de noapte mergeam dimineața la cursuri.

În 2013 mi s-a propus să contribui la startul unei noi linii de producție, o linie ce urma să fie transferată din fabrica Bilstein din Mandern, Germania în Sibiu. Pentru a se realiza transferul de tehnologie, am fost desemnat să mă ocup de handover și de preluarea know-how-ului și implementarea locală. Am avut o serie de delegații acolo, cumulat am stat aproximativ 3 luni în Germania pentru a învăța. După aceasta perioadă, echipamentele au ajuns în Plant Sibiu 1, s-au creat locuri de muncă noi, s-a demarat recrutarea pentru acestea iar eu m-am ocupat de formarea operatoriilor noi selectați.

La scurt timp am fost promovat Șef de grupă pe această linie iar după aproximativ un an și jumătate mi s-a prezentat și propus un nou proiect spre coordonare: demararea producției pentru primul amortizor monotubular produs în Sibiu, cu tehnologie activă și pasivă, pentru un client important. A urmat din nou o perioadă de instruire în Germania, recrutări, formări și provocări de tot felul. Apoi, după încă un an, am fost promovat Șef de formație. Între timp avansa și construcția noii fabrici Bilstein, Plant Sibiu 2, unde urma să fie relocată linia de care eram responsabil. A urmat o perioadă extrem de intensă pentru ca mutarea și întregul transfer să se întâmple în condiții optime. A fost o întreagă aventură logistică și administrativă. La începutul anului 2017 întreaga linie a fost relocată cu succes.

O dată încheiată această provocare, am început activitatea pe o altă linie ca și Șef de secție, mi-am finalizat între timp studiile superioare, după amânări și suspendări din cauza călătoriilor, însă am reușit. Am pus de multe ori cariera înaintea studiilor însă cred că am procedat corect, altfel nu aș fi fost aici. Am pus lucrurile în balanță și nu îmi regret alegerea. Așadar între anii 2007 – 2020 am avut un parcurs profesional de la operator la șef de secție cu multe provocări și fără nicio zi de plictiseală sau plafonare.

Descrieți în cateva cuvinte Bilstein “atunci” și Bilstein “acum

Diametral opuse. În 2007, Bilstein se baza pe experiența și tradiția sa în piață, însă ulterior am perceput mult mai pregnantă dezvoltarea sa ca și companie cu un loc fruntaș în industrie, nu doar pe plan local cât și la nivel internațional, global. Cred că în 2007 Bilstein era mai timid însă, cu mult efort și curaj a ajuns la statutul prezent și a demonstrat că este un partener de încredere. Lucrurile sunt diferite, însă cu mult mai bune. Mergem înainte în forță iar Plant Sibiu 2 devine tot mai bună pe măsură ce își optimizează și îmbunătește procesele și ne consolidăm poziția pentru proiectele noi și ceea ce va urma în viitor.

Ați crescut constant si ați realizat multe. Povestiți-ne o întâmplare deosebită de care vă amintiți cu drag sau o realizare de care sunteți în mod desosebit mândru

Mă bucur că de-a lungul timpului am contribuit la bunul mers al proiectelor în care am fost implicat. Pentru mine, cea mai recentă reușită tinde să o suprascrie, să o depașească în topul personal pe cea precedentă. O mare reușită este orice nou proiect implementat cu succes, producția unor noi amortizoare monotubulare și primele livrari către clienți ale proiectelor noi.

Când vine vorba de amintiri dragi… sunt multe pentru că am lucrat în multe echipe și am creat relații bune cu colegii mei, din project management sau din operațiuni. Cred că ceea ce contează cel mai mult este cum trecem împreună peste dificultăți și cum gestionăm provocările ce apar inevitabil.

În toți acești ani, ce ați apreciat cel mai mult la Bilstein? Ce v-a plăcut și motivat să rămâneți?

Un răspuns sincer este că am avut tot timpul posibilități de promovare și am avut parte de mult dinamism. Sunt și alți factori dar aceștia doi sunt pricipalii: oportunitățile și dinamismul. Îmi place să mă implic și îmi place când văd rezultatele implicarii mele.

Cum vedeți cariera dumneavoastră mai departe?

În orizontul de timp apropiat, aș vrea să mă dezvolt în rolul actual, să perfecționez această artă de a jongla și echilibra multe fațete diferite: ingineria de proces, ingineria de calitate, logistica, planificarea, managementul oamenilor și al relațiilor eficiente. Trebuie să fii atât „generalist” cât și „specialist” în toate aceste domenii interconectate și nu este întotdeauna simplu. Pe termen lung, îmi doresc să cresc în continuare și să avansez însă pentru moment mă concentrez să îmi aprofundez cunoștințele pentru a face lucrurile mai bine, mai ușor, mai pe înțelesul fiecăruia, armonizând puncte de vedere diferite.

Un sfat pe care l-ați oferi colegilor noi, indiferent de departamentul sau echipa căreia i se alătura?

În primul rând, mai ales pentru colegii care lucrează în Shop Floor, ar fi să își aprofundeze cunoștințele în ceea ce înseamnă producția de amortizoare. Le-aș recomanda să își aleagă mentori și modele dintre colegii care demonstrează cunoștințe solide, au experiență și o etică a muncii deosebită și să învețe de la ei, pentru că au de la cine.

Apoi, să se gândească mereu la ce vor să facă, unde își propun să ajungă și să își creeze un plan. Cand ai un plan clar, de la A la B, nu iți pierzi direcția. Aș mai vrea să le urez mult succes, să le spun să aibă răbdare (dar nu prea multă, să nu dea în delăsare) și să aibă atât curajul să adreseze întrebări cât și curajul de a asculta și de a primi un feedback.